Vesti dana
Slede─çi sastanak se odr┼żava u petak 07.10.2016. u Beogradu u Crossoveru/Macoli u zgradi Zadu┼żbine Univerziteta u Beogradu, Andri─çev venac 12 u 18h, tema SWIFT 3.0
Glavni meni
Home
Vesti
Blog
Linkovi
Kontakt
Pretraga
FAQ's
Forum
O'Reilly 125x125
Peachpit Press
Prijavljivanje
KorisniŔko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
JoÜ niste Ŕlan? UŔlanite se ovde
appleug
A blog of all section with no images

4D prezentacija u Macoli, na redovnom sastanku naše grupe.

Predava─Ź: Milan Adamov

Pratite stream na:  Ustream, Facebook

Image Tokom redovnog okupljanja naše korisni─Źke grupe ove subote, 14.05.2011. godine, ─çe nam naš ─Źlan Milan Adamov odr┼żati prezentaciju ovog programerskog alata.

Re─Ź je o alatu koju je nastao na Macu davne 1984. godine kao ono što bi danas zvali RDBMS (Relational Database Management System) alat, a za ovih više od 25 godina se razvio u kompletan alat RAD tipa (Rapid Application Development) integriraju─çi u sebe najbolje od tehnologija što se tokom tih 25 godina pojavilo u svetu. Od beta projekta koji je Apple jedno vreme smatrao proizvodom koji ─çe biti zvani─Źna Apple aplikacija za razvoj baza podataka koji je napravio jedan jedini ─Źovek imena Loran Ribardijire, do skupa alata za razvoj i deployment koji razvijaju timovi programera u Francuskoj i SAD (Kliši, Pariz i San Hose, Kalifornija), usput su "pokupljeni": klijent-server arhitektura 1992., kompatibilnost sa Windowsom 1995. godine, integrisani Web server 1996. godine, SOAP tehnologija 2002. godine, XML, XLIFF, SVG, Unicode i još mnoge druge tehnologije.

Vaš prezenter je u 4D vodama negde od sredine 1991. godine, postao je distributer 4D alata za podru─Źja ondašnje SRJ i Makedonije tokom 1996. godine, da bi 1999. godine postao isto i za podru─Źje Slovenije. Trenutno radi za samu mati─Źnu kompaniju 4D SAS sa sedištem u jednom od predgra─Ĺa Pariza, Klišiju.

Na primeru jedne male aplikacije ─çemo pokušati da vam prika┼żemo kako izgleda programski jezik 4D-a, kako se on mo┼że mešati sa SQL jezikom u editoru metoda, kako se kreiraju forme,  a prvenstveno kako se kreira struktura baze podataka jer je takav na─Źin kreiranja strukture putem GUI-a 4D imao od samog po─Źetka 1984. godine. Zatim ─çemo vam pokazati zašto je 4D fantasti─Źno rešenje za programere koji vole da rade sami, a da pokriju što više, ili za manje timove koji se uz pomo─ç svog dobrog znanja 4D-a mogu takmi─Źiti sa firmama koje koriste tzv, "ozbiljne" igra─Źe kada je re─Ź o bazama podataka. Pokri─çemo i oblast koja za pojedine programere u svetu postaje i jedini biznis kojim se bave: kreiranjem plug-inova ili komponenti za 4D. Ako ostane vremena napravi─çemo od naše male aplikacije za par minuta i njenu Web prezentaciju, a proba─çemo na brzinu da vam demonstriramo kako se i na koji na─Źin 4D mo┼że povezivati sa ostalim bazama podataka.

Ju─Źe je Apple napunio 35. godina, a mi danas punimo šest godina od kako se dvadesetak nas okupilo prvi put u Ozonu da oformi ovu neformalnu korisni─Źku grupu.

Sre─çan nam šesti ro─Ĺendan!

U utorak, 29.03. odr┼ża─çe se prvi BLINK event.

Ideja je da se, pod imenom BLINK organizuju mese─Źni doga─Ĺaji-prezentacije.

BLINK festival ─çe se i dalje odr┼żavati jednom godišnje u trajanju 3-5 dana, kao i do sada.

 Na prvom Blink eventu, predstavi─çe se:

1. Livescribe Echo pametna olovka

2. Serbian Macintosh User Group 

 

Lepo se obucite, za─Źešljajte i dodjite.

Po─Źetak u 18h.

Vidimo se. 

 

 

 

<< PoŔetak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 SledeŠa > Kraj >>

Rezultati 33 - 40 od 248

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.