Vesti dana
Sledeći sastanak se održava u petak 07.10.2016. u Beogradu u Crossoveru/Macoli u zgradi Zadužbine Univerziteta u Beogradu, Andrićev venac 12 u 18h, tema SWIFT 3.0
Glavni meni
Home
Vesti
Blog
Linkovi
Kontakt
Pretraga
FAQ's
Forum
Peachpit Press
O'Reilly 125x125
Prijavljivanje
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Jo niste lan? Ulanite se ovde
Ko je na sajtu
Imamo 67 gostiju na sajtu i 1 lana na sajtu
  • doodoole
appleug

Apple je 6. septembra unapredio svoju iMac liniju poboljšanjem procesora, sada se u iMacu nalazi Intel Core 2 Duo procesor. Brzine na kojoj rade procesori u modelu sa monitorom od 17 inča je 1,83 GHz i 2,0 GHz, dok je u modelu sa monitorom od 20", kao i u novom modelu sa monitorom od 24", brzina procesora 2,16 GHz. Kao i ranije, svi modeli imaju ugrađenu iSight kameru, uz njih se dobija FrontRow daljinski upravljač, kao i AirPort i Bluetooth.

Model sa monitorom od 24" ima rezoluciju od 1920x1200, dok su modeli sa monitorima od 20" i 17" zadržali rezolucije  1680x1050 i 1440x900. Postoji još nekoliko razlika između novog modela sa monitorom od 24" i onih sa manjim ekranima. Na primer, svi iMacovi imaju dva FireWire porta, s tim što onaj od 24" ima jedan FireWire 400 i jedan FireWire 800, dok ostali modeli imaju po dva FireWire 400 porta. Takođe, u iMacu 24" je Nvidia GeForce 7300 GT grafički procesor, dok ostali modeli koriste bilo Intel GMA 950 (u najjeftinijem modelu sa monitorom od 17" i brzinom procesora od 1,83 GHz) ili ATI Radeon X1600 (model sa monitorom od 20" i drugi model sa monitorom od 17").

Istovremeno je, kako se to obično kaže, Apple "tiho" unapredio i Mac mini bržim procesorima. Umesto  Intel Core Solo procesora,svi modeli Mac minija sada imaju Intel Core Duo procesor.

Na današnjem keynoteu kojim Stiv Džobs otvorio ovogodišnji World Wide Developer Conference u Moscone Centru u San Francisku je objavljeno da je za 210 dana završena tranzicija Appleovih računara sa PPC na Intelove procesore. Naime, tokom keynotea su predstavljeni novi modeli dve serije koje su do danas jedine ostale sa procesorima PowerPC, stoni Apple računari sada nose naziv Mac Pro, a i Xserve je dobio Intelov procesor.

Za kompletne specifikacije pročitajte celu vest klikom na link "Saznaj više" ispod ove rečenice.

Juče je Apple predstavio bežični Mighty Mouse. Novi miš koristi Bluetooth tehnologiju i dve baterije veličine AA koje se dobijaju kupovinom miša. Novina u odnosu na "žičani" Mighty Mouse je novi "laser tracking engine" koji je dvadeset puta senzitivniji od onog na standardnom optičkom mišu tako da omogućava bolje pomeranje i pozicioniranje na više raznih površina.

 

Apple je danas predstavio MacBook sa Intelovim Core Duo procesorom, u poslednje vreme vrlo očekivanu zamenu za iBook. Reč je računaru sa widescreen monitorom od 13,3 inča koja se može kupiti u dve boje kućišta, dva modela su bele, dok je jedan, onaj najskuplji, crne boje.

MacBook, za razliku od iBooka čiji je naslednik, sada ima ugrađenu iSight kameru, Gigabitnu Ethernet mrežnu kartu, Sudden Motion Sensor, Scrolling TrackPad i MagSafe napajanje. Bluetooth i AirPort kartica su bili standardni i na iBookovima, tako da je bilo za očekivati da će se oni naći i u MacBooku.

Apple se opredelio da sva tri modela isporučuje sa 512 MB memorije proširive do 2 GB, jednim FireWire 400 i dva USB 2.0 porta, kao i mini-DVI portom za priključivanje eksternih monitora. U najjeftinijem modelu Intel Core Duo procesor radi na 1,83 GHz, dok u ostala dva radi na 2,0 GHz. Veličina hard diska je 80 GB u najskupljem, crnom, modelu, a jeftinija dva modela imaju disk od 60 GB. Što se optičkog diska tiče, u najjeftiniji model je ugrađen Combo drajv, a u ostalim modelima je SuperDrive.

http://www.apple.com/macbook/


Apple je danas izbacio Boot Camp softver koji omogućava jednostavniju proceduru instaliranja Windowsa XP na Macintoshe koji imaju Intelov procesor. Pre nekoliko nedelja je jedan haker (ili možda grupa hakera) uspeo da osvoji nagradu kao prvi korisnik koji je uspeo da instalira i podigne Windows XP na Intel Macu i, kako se kaže u izjavi jednog od Appleovih zvaničnika, zato što su korisnici to tražili odlučeno je da se napravi Boot Camp koji se može besplatno prezueti sa gornjeg linka i tako učestvovati u njegovom javnom beta testiranju.

Prema informacijama sa gornjeg linka, prilikom instalacije Windowsa će se koristiti postojeći disk formatiran u HFS+ formatu, a instaler (Boot Camp Assistant) će napraviti na njemu posebnu particiju sa koje će se podizati Windows. Potom će Assistant zatražiti da se ubaci prazan CD na koji će snimiti gomilu drajvera za bitne delove Mac hardvera (prema prvim izveštajima, podržani su wireless kartice, Bluetooth, mrežne karte, eject taster na tastaturi).

Boot Camp će biti integrisan u sledeću verziju Mac OS X, Leopard, čiji se izlazak očekuje do kraja ove godine.

Inače, Appleove akcije su danas do trenutka publikovanja ove vesti na našem sajtu porasle za 7,5% od otvaranja berzi u SAD.
    Na današnji dan pre trideset godina su Stiv Džobs, tada dvadesetjednogodišnjak, njegov pet godina stariji prijatelj Stiven Voznijak i Ronald Vejn, tada star 41 godinu, osnovali kompaniju Apple Computer. Ronald Vejn je bio Džobsov kolega u Atariju koji je čitavih 11 dana bio suvlasnik Applea, jer je 12. aprila 1976. godine za 800 američkih dolara prodao Voznijaku i Džobsu svojih 10% udela u kompaniji (tokomPrvi Apple logo 1977. godine, kada je Apple Computer postao korporacija, poslat mu je ček na trećinu iznosa od 5.308,96 dolara). Vejn je autor prvog logotipa kompanije Apple sa likom Isaka Njutna koji sedi ispod jabukovog drveta, kao i priručnik za Apple I računar. Njegov logo je korišćen sve do aprila 1977. godine kadApple logoa je kompanija angažovala marketinšku kompaniju Regis McKenna za izradu novog logotipa i marketinške kampanje za računar Apple II koji je Apple izbacio na tržište te godine pošto se kompaniji kao novi, treći, suvlasnik pridružio Mike Markkula investiravši 92.000 dolara svojeg novca i obezbedivši dodatnih 250.000 dolara kredita.

    Iako se čuvena garaža na adresi 11161, Crist Drive, Los Altos, Kalifornija (informacija za potencijalne turiste: kućni broj je 1983. godine promenjen  u 2066, Crist Drive) smatra mestom osnivanja, kompanija je zapravo osnovana u jednoj od soba kuće Džobsovih roditelja Klare i Pola, da bi se posle par dana preselila u garažu.

    Svoj brzometni rast kompanija započinje 1977. godine lansiranjem računara Apple II koji joj je doneo 775.000 dolara profita, da bi 1979. godine prodala 35.000 računara i zaradila 50 miliona dolara. Kada je 12. decembra 1980. godine kompanija izašla na berzu i za samo sat vremena prodala 4,6 miliona akcija, vrednost jedne akcije je sa početnih 7 dolara na kraju berzanskog dana dostigla 29 dolara, a četrdesetak akcionara su za tih sat vremena postali milioneri. Kada je 1981. godine Apple ostvario prodaju od 335 miliona dolara i ušao na listu Fortune 500 kompanija, bio je prva kompanija koja to učinila za tako kratko vreme.

    Kasnije je došao Macintosh, pa odlazak Džobsa iz Applea, prelazak na PowerPC procesor, Newton, QuickTake kamera, povratak Džobsa, došao je Mac OS X, a eto, doživeli smo i prelazak na Intelove procesore.

    U svakom slučaju, Apple, srećan ti trideseti rođendan.

 
Kako se saznaje iz emailova kupaca koji su među prvima naručili prvi Appleov laptop sa Intelovim procesorom, obavešteni su da će isporuka njihovih laptopova malo kasniti, ali da će zato dobiti računare sa bržim procesorima. Naime, Apple ih obaveštava da će oni koji su naručili MacBook Pro sa procesorom na 1,67 GHz dobiti računar sa procesorom na 1,83 GHz, a oni koji su naručili računar sa procesorom brzine 1,83 GHz dobijaju procesor koji radi na 2,0 GHz. Takođe, prema informacijima sa Apple Storea, omogućena je i tzv. BTO (built to order) opcija procesora na 2,16 GHz.
Najavljeni su prvi Macovi u kojima je Intelov Core Duo procesor.

ast da bude prvi je dobio iMac koji se može odmah naručiti i koji dolazi u dve konfiguracije: sa monitorom od 17 i 20 inča. U obe konfiguracije se nalazi 512 MB memorije, sloat loading dual layer SuperDrive i ATI Radeon X1600 grafička kartica sa 128 MB memorije (ugrađena Airport Extreme kartica, iSight kamera i Bluetooth se od ranije podrazumevaju). Model od 17 inča ima Intel Core Duo procesor na 1,83 GHz i Serial ATA disk od 160 GB, dok model od 20 inča ima procesor na 2,0 GHz i disk od 250 GB.

Kao što su kružile glasine, Apple ih je potvrdio najavom MacBook Pro laptopa čija će isporuka početi u februaru. Mašina ima monitor od 15,4 inča, slot-load SuperDrive i ATI Mobility Radeon X1600 grafičku kartu i dolazi u dve konfiguracije. U jefitinijoj Intel Core Duo procesor radi na 1,67 GHz, a u skupljoj na 1,87 GHz, jeftiniji dolazi sa 512 MB memorije i 128 MB na grafičkoj karti, dok skuplji dolazi sa 1 GB radne i 256 MB memorija za grafiku. U prvom je disk od 80 GB, a u drugom od 100 GB, oba sa 5400 obrtaja u minuti. Ostale opcije su uobičajene za profesinalne laptopove koje Apple nudi: gigabitni Ethernet, AirPort Extreme, Bluetooth, dual-link DVI video izlaz, USB 2.0 i samo jedan FIreWire 400 port.
Sledeći sastanak se održava u petak 07.10.2016. u Beogradu u Crossoveru/Macoli u zgradi Zadužbine Univerziteta u Beogradu, Andrićev venac 12 u 18h, tema SWIFT 3.0
<< Poetak < Prethodna 11 Sledea > Kraj >>

Rezultati 111 - 119 od 119

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.